Gyakran ismételt kérdések

Gyakran összekeverik ezt a két eltérő berendezést. a napelem elektromos áramot állít elő, a napkollektor pedig meleg vizet.

Beszélhetünk szigetüzemű illetve hálózatra tápláló napelemrendszerről.

Szigetüzemű napelemrendszer esetén a megtermelt energia egy része felhasználásra kerül, a többletenergia akkumulátorokba kerül tárolásra. Amennyiben napelemünk nem termel (például borús idő, éjszaka, stb.) az energia az akkumulátorból kerül felhasználásra az akkumulátor töltöttségének erejéig.

Hálózatra tápláló rendszer esetén a hálózat látja el az akkumulátor szerepét. A megtermelt energia egy része itt is felhasználásra kerül (épületben működő fogyasztók által), a többletenergiát a hálózat veszi fel, míg olyan esetben mikor a napelem nem termel, az energiát a hálózatról vételezi az ügyfél. Ilyen esetben kétirányú mérőóra szükséges az elszámolás pedig szaldó elszámolással történik. (Éves leolvasáskor kivonják az elfogyasztott villamos energiából a termeltet.)

A napelem rendszer legfontosabb elemei a solar panelek, az ezeket tartó szerkezet, az áramátalakító vagy más néven inverter, és a működéshez szükséges a túlfeszültség- túláram védők, kapcsolók.

Függ a panelek teljesítményétől, de általában ez 3 – 4 db panelt jelent.

Magyarországon 1 kWp beépített napelemre számolva, közel déli tájolású rendszer esetén, 1100 és 1200 kilowattóra között van évente

Függ a rendszer- tájolásától, teljesítményétől (nagyobb teljesítményű rendszer fajlagosan olcsóbb) és a villamos energia árától. 7-9 év.

Önnek csak adatszolgáltatási feladata van, mi teljesen átvállaljuk a teljes körű ügyintézést.

Az ügyfél kérheti az áramszolgáltatótól a megtermelt többlet villamos energia kifizetését.

Igen, ha a tető felülete elegendően nagy és az épület fűtésére alkalmas elektromos fűtőrendszer rendelkezésre áll.

Célunk, hogy olcsóbb, jobb és környezettudatos életteret teremtsünk Önnek

SOLAR FACTOR – Legyen Önnek is napelemes rendszere!

Kapcsolat